חתונה אזרחית בקייב
קייב » חתונה אזרחית
יותר ויותר זוגות מחליטים להתחתן בחתונה אזרחית בחול, מסיבות שונות – בין אם אינם יכולים להתחתן ברבנות מכל סיבה שהיא (זוגות גאים, בני דתות שונות, יהדות המוטלת בספק, פסולי חיתון וכדומה), או שהם עצמם מעדיפים שלא להתחתן דרך מוסד זה, ולכן מעדיפים חתונה אזרחית בחול. חתונה שכזו מאפשרת לזוגות להינשא שלא דרך הרבנות, אך עדיין להיחשב כזוג נשוי ולקבל את כל הזכויות שזוגות נשואים זכאים להם בישראל.
אחד היעדים שהופכים פופולריים ביותר לחתונה אזרחית בחול הוא אוקראינה (בדגש על עיר הבירה, קייב). הכתבה הבאה תבהיר לכם כל מה שצריך לדעת על חתונה בקייב!
דרכים לערוך חתונה אזרחית באוקראינה
חתונה אזרחית באוקראינה מתאפשרת לתיירים בקלות, שכן אין צורך שאחד מבני הזוג יהיה אזרח של המדינה. שימו לב, חתונה באוקראינה אינה מותרת לזוגות חד מיניים, וזוגות כאלו צריכים לבחור במדינה אחרת.
ישנם כמה "מסלולים" להינשא בחתונה אזרחית בקייב:
- הדרך הסטנדרטית – בדרך זו, יש להירשם לחתונה, לשלם אגרה ולאחר מכן לשהות באוקראינה כחודש ימים. בתום התקופה, ניתן להינשא ולקבל את התעודה המיוחלת.
- הדרך המהירה – החל מ-2017 ישנה גם דרך מהירה יותר: ניתן להירשם לנישואים ולהינשא כבר יום למחרת! האגרה בתהליך זה גבוהה יותר, אך חוסכת את תקופת השהות במקום. יש צורך להוכיח את סיבת הזירוז.
- לבעלי אזרחות – אם בן/בת הזוג בעלי אזרחות אוקראינית (כיוון והרבנות מטילה ספק ביהדותם של רבים מעולי בריה"מ לשעבר, זה מקרה שקורה לא מעט) התהליך הוא מעט שונה. בתהליך זה, בן/בת הזוג שאינם אזרחים נחשבים למהגרים, גם אם אינם מתכוונים לגור במדינה, ולכן התהליך יכול לקחת זמן רב יותר או להסתבך.
הליך הנישואים באוקראינה
יש לעבור כמה שלבים כדי להתחתן באוקראינה:
- הגשת בקשה – יש להירשם בלשכה המקומית של רשם הסטטוס האזרחי (Department of Vital Statistics and Civil Status). דרך הלשכה מגישים את הבקשה לנישואין, עם כל המסמכים הדרושים (פירוט בהמשך). לאחר בדיקת הבקשה, תקבלו אישור. במידה ואתם רוצים להגיש את הבקשה עוד לפני שאתם מגיעים לאוקראינה, ניתן להגיש אותה באמצעות אדם שלישי המקבל מכם ייפוי כוח נוטריוני.
- תוקף הבקשה – תוכלו להתחתן חודש לאחר קבלת האישור ועד שלושה חודשים בלבד לאחר קבלת האישור. אם לא תעשו זאת, תצטרכו להתחיל את התהליך מהתחלה.
- זירוז הבקשה – כאמור, ניתן להתחתן רק חודש לאחר קבלת האישור, וזה בשל סיבות שונות (בין היתר כדי שבני הזוג יוכלו "לשקול" את רצונם להינשא זה לזו). אם אתם רוצים לזרז את האפשרות לחתונה, יש להציג ראיות שאתם "קצרים בזמן" בשל סיבות שונות – הריון, סידורי נסיעה בעייתיים וכדומה.
- הגעה ליום החתונה – ביום החתונה, יש להגיע למשרד עם קבלת רישיון הנישואין ולחתום על תעודת הנישואין שלכם.
- תעודת נישואין – מזל טוב! קיבלתם את התעודה! ברגע שהתעודה בידיכם, יש להחתים אותה בחותמת אפוסטיל במשרד החוץ האוקראיני כדי שתקבל תוקף בישראל. עליכם להגיע למחלקת אימות מסמכים.
המסמכים הדרושים לחתונה
על מנת להתחתן, יש להציג מספר מסמכים אותם מכינים מראש. מומלץ מאוד, טרם ההגעה לקייב, לשוחח עם הרשם האוקראיני דרכו מתכוונים להתחתן ולברר לעומק מהם המסמכים שצריך להגיש, אילו חותמות הם צריכים לכלול וכו'. הסיבה היא שלכל רשם יכולה להיות דרישה מעט שונה, ואתם לא רוצים להגיע עד לקייב ולהיתקע בלי אחד המסמכים!
כך או כך, אלו המסמכים שסביר שתתבקשו להביא:
- דרכון – הדרכון צריך להיות בתוקף של שנה לפחות. דרכונים ישראלים לא זקוקים לויזת כניסה לאוקראינה, אך אם אתם מגיעים עם דרכון אירופאי, עליכם להצטייד גם בויזה. יש צורך גם בדרכון מתורגם לאוקראינית באישור נוטריוני.
- מסמכי סיום קשר – במידה ואחד מבני הזוג (או שניהם) היו בנישואים קודמים, יש להציג הוכחות על סיום הקשר בין אם תעודת גירושין או תעודת פטירה. המסמכים צריכים להיות מתורגמים לאוקראינית, מאושרים על ידי נוטריון וכן חתומים בחותמת אופסטיל. הם צריכים להיות בתוקף של חצי שנה לפחות.
- תמצית רישום – תמצית רישום מציגה את הסטטוס המשפחתי הנוכחי של בן ובת הזוג. את המסמך הזה משיגים דרך משרד הפנים (ניתן להשיג בקלות דרך האתר, והוא יגיע בדואר לכתובת הרשומה בתעודת הזהות). גם מסמך זה צריך להיות חתום באפוסטיל ממשרד החוץ בירושלים וכן מתורגם לאוקראינית.
סיבוכים אפשריים בנישואין באוקראינה
יש כמה דברים שחשוב לקחת בחשבון לפני שמזמינים את כרטיס הטיסה הראשון לקייב:
- מתורגמן – ההתנהלות מול הרשויות האוקראיניות יכולות להיות מבלבלות ומסובכות, ואם אינכם דוברים את השפה, יש לשכור את שירותיו של מתורגמן. הפקידים הממשלתיים לא ממש דוברים אנגלית, ובלי התנהלות שוטפת בשפה יהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרי.
- אגרות – האגרות יכולות להשתנות מרשם לרשם וממקום למקום, אך עדיין אינן גבוהות במיוחד. כך או כך, יש לשלם אותן במקום, ובמטבע מקומי בלבד.
- שינויים בין משרד למשרד – לצערנו, השירות שמקבלים במשרדי הרישום ומשרדי הממשלה האוקראיניים הוא לא וודאי, וכל משרד יכול לעשות "צרות" אחרות. בעוד אצל רשם אחד הכל יעבור ללא כל בעיה, רשם אחר עלול לדרוש מסמך פתאומי. לכן, כפי שכבר הזכרנו, מומלץ ליצור קשר מראש עם הרשם, להציג את מצבכם ולוודא בדיוק אילו מסמכים נדרשים. כמו כן, שימו לב ששעות הפתיחה של המשרדים עלולות להשתנות בלי התראה מראש, ולכן מומלץ להגיע מוקדם ולצפות לשעות ארוכות של המתנה.
ניתן לעשות את כל התהליך לבד, אך במקרים רבים וכדי להקל על הבירוקרטיה, למנוע סיבוכים ולהימנע אינספור הטעויות שיכולות לקרות בדרך, מומלץ להיעזר בסוכנים שבקיאים בבירוקרטיה האוקראינית, יעזרו לכם להנפיק את כל המסמכים, לשכור מתורגמן, להתמודד עם הרשויות ולעבור את כל התהליך בקלות!
על אף שזה נשמע תהליך בירוקרטי וקצת מייאש, בסופו של דבר הוא נגמר במהרה ואתם סוף סוף נחשבים זוג נשוי – מזל טוב!
תחסכו לכם כאבי ראש
והוצאות מיותרות בארגון החתונה בקייב